Translate

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Κάψτε το λίπος αερόβια...

Τα λιπαρά είναι από τα πιο αγαπημένα συστατικά των τροφίμων λόγω της ιδιαίτερης και λαχταριστής γεύσης τους. Ταυτόχρονα, αποτελούν και την κυριότερη «δεξαμενή» ενέργειας από όπου ο οργανισμός παίρνει καύσιμα για να λειτουργήσει. Η παραπανήσια ενέργεια που καταναλώνουμε από την τροφή, αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα μας με αποτέλεσμα να παίρνουμε βάρος, οπότε τα λιπαρά γίνονται «άσπονδος» εχθρός και προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει αυτή μας την προσπάθεια αρκεί να επιλέξουμε το κατάλληλο τρόπο.

Το είδος της άσκησης

Το είδος της άσκησης που ενεργοποιεί κυρίως την «καύση» του λίπους είναι η αερόβια, δηλαδή η δραστηριότητα κατά την οποία το λίπος καίγεται με την παρουσία οξυγόνου. Με άλλα λόγια, οι αερόβιες δραστηριότητες αυξάνουν τον παλμό της καρδίας και μας κάνουν να αναπνέουμε πιο γρήγορα, όπως το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο,  το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, οι δουλειές του σπιτιού και η κολύμβηση.


Η ένταση της άσκησης

Η ενεργοποίηση της καύσης του λίπους εξαρτάται και από την ένταση της άσκησης. Συγκεκριμένα, η μέτριας έντασης δραστηριότητα είναι αποτελεσματική στην ενεργοποίηση του λίπους αρκεί η άσκηση να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Μέτριας έντασης είναι η φυσική δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, μας κάνει να ιδρώνουμε ελαφρά, ενώ παράλληλα μπορούμε να συμμετάσχουμε σε συζήτηση.  

Σε ποια σημεία του σώματος;

Η αερόβια δραστηριότητα ενεργοποιεί την καύση του υποδόριου λίπους συνολικά. Η αερόβια άσκηση που εμπλέκει πολλές ομάδες μυών, μπορεί να επιδράσει σε τοπικά σημεία και να αλλάξει την εικόνα του σώματος, εφόσον την χρησιμοποιούμε συστηματικά τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα σε μέτρια έως υψηλή ένταση.

Η διάρκεια

Οι αερόβιες δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του βάρους όταν διαρκούν 60-90 λεπτά, συνεχόμενα ή σπασμένες σε 10λεπτα ή 20λεπτα, και πραγματοποιούνται 4-7 ημέρες την εβδομάδα. Ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία αλλάζει το σώμα εξαρτάται από το πόσο συστηματικά έχουμε την άσκηση στη ζωή μας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα μας είναι μια διαδικασία που δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη αλλά απαιτεί χρόνο, οπότε το ίδιο συμβαίνει και με την απομάκρυνση του.

Η αερόβια δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη διατροφή μπορεί, λοιπόν, να συμβάλλει στη μείωση του βάρους όταν γίνει τρόπος ζωής. Ξεκινήστε με μικρά βήματα αυξήστε την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα των δραστηριοτήτων σιγά-σιγά και διασκεδάστε το. Άλλωστε η αερόβια άσκηση δεν συμβάλλει μονάχα στην απώλεια βάρους, αλλά βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τη διάθεσή μας και βοηθά στο να αποβάλλουμε το άγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: