Translate

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Εγκεφαλικό. Απλές καθημερινές και διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή του.

Το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Στα άτομα όμως πάνω από 65 χρόνων υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου.  Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές που θωρακίζουν τον οργανισμό μας από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος στο κάπνισμα
Το τσιγάρο προκαλεί αθηροσκλήρωση και αυξάνει τις πιθανότητες θρόμβωσης. Προσοχή στην πίεση με συχνές εξετάσεις. Και καρδιολογικό έλεγχο.

Διώχνουμε το στρες και την κατάθλιψη
Δημιουργούν μακροχρόνια προβλήματα στον οργανισμό μας.

Μειώνουμε το αλάτι
Αυξάνει την πίεση, προσέχουμε το βάρος μας και βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας. Ακόμη και 20 λεπτά καθημερινό περπάτημα αρκούν για να αποφύγουμε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μειώνουμε το αλκοόλ
Η λογική κατανάλωση μας κάνει καλό. Η υπερβολή όχι, ανεβάζει την πίεση.
Προσοχή στις ημικρανίες και στις ορμονικές θεραπείες. Πρέπει να ενημερώνουμε τον γιατρό μας εάν υποφέρουμε από ημικρανίες και να προσέξουμε στη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και ορμονών. Προκαλούν πήξη του αίματος.

Υγιεινή διατροφή
Πάρα πολλά φρούτα, λαχανικά και λιγότερο κόκκινο κρέας. Ντομάτες, καρπούζια και μύρτιλα περιέχουν λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας παρέχει μεγάλη προστασία.  Ελαιόλαδο, σοκολάτα και δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τις πιθανότητες ισχαιμικού εγκεφαλικού.
Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Και εσπεριδοειδή των οποίων η αντιοξειδωτική δράση είναι μεγάλη και τα καθιστά συμμάχους του ανθρώπου κατά του εγκεφαλικού. Οι πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φυλλώδη λαχανικά. Για κάθε 100 mil. Μαγνησίου που καταναλώνει κάθε μέρα ένας άνθρωπος μειώνεται κατά 9% ο κίνδυνος εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου.

Και πολλά ψάρια
Γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες (Ω3) είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: